martes, 6 de octubre de 2009


L'enfonsament del Titànic no és un cas únic ni és el naufragi més gran des de 1912, per exemple el 31 gener 1945 el transatlàntic alemany Wilhelm Gustloff va ser torpedinat per un submarí soviètic, el S-13, enfonsant-se en una hora i mort 7.000 persones. Per què el Titànic segueix despertant tanta fascinació encara en els nostres dies, gairebé un segle després?.

Pot ser que un dels motius sigui que el Titanic va ser construït com una torre de Babel, i el vaixell més luxós fabricat fins aleshores i que es va enfonsar com a tal, poc després d'erigir-se en el seu primer viatge, desafiant a la naturalesa i als déus. Embarcar en ell s'havia convertit en tot un acte social i en la llista de passatgers hi havia la flor i nata de la societat britànica i nord-americana, els més poderosos, petites torres de Babel que també caurien. Entre les seves víctimes, John Jacob Astor, l'home més ric del món en la seva època, Benjamin Guggenheim, conegut com el "rei del coure", Charles Hayes el "rei dels ferrocarrils", Isidor Strauss, propietari dels grans magatzems novaiorquesos i el milionari espanyol Victor Peñasco. Tots ells van segellar el seu destí en comprar el bitllet a la seva pròpia tomba.

Igualment, fascina la fatalitat del viatge a la perdició, la cita amb el destí inexorable. A les estrelles estava escrit que aquell vaixell no havia de durar i que es portaria a la tomba a qualsevol que gosés a pujar-hi.

... Els mals auguris sobre el Titànic es remunten al 1898 ... Els mals auguris sobre el Titànic es remunten a molt abans de la seva construcció, al 1898 quan Morgan Robertson va escriure la seva novel.la "Futility" en què es descriu l'enfonsament d'un transatlàntic anomenat " Titan ", gairebé idèntic el Titanic, després de topar amb un iceberg.

La palma se l'emporta W.T. Stead, autor de la novel "How the Mail Steamer Went Down in Mid-Atlantic, by a Survivor" de 1892. Stead havia tingut nombroses premonicions sobre l'enfonsament d'un vaixell en circumstàncies similars de manca de bots salvavides per a tot el passatge. Tot i això, va reservar un bitllet al Titanic i es va enfonsar en ell, tranquil.lament llegint un llibre a la sala de fumadors de primera classe esperant el seu final, com si ja conegués per endavant que no tenia escapatòria d'aquell vaixell i com si el fet de poder confirmar que els seus pitjors malsons tenien un motiu, li hauria donat el suficient aplom per afrontar el seu final amb serenitat.

A causa d'premonicions altres viatgers cancel.lar el seu viatge a la perdició en el Titanic, el segon enginyer Colin MacDonald va rebutjar el seu lloc per un mal pressentiment, així com els passatgers de primera JP Morgan i G.W. Vanderbilt. J.P. Morgan era ni més ni menys que el propietari de la White Star Line entre d'altres negocis, companyia propietària del Titanic i tenia camarot privat amb mirador particular en el vaixell. Tot i així, va tenir el mal pressentiment i cancel.lar el seu bitllet en l'últim minut. El mateix va fer, George Washington Vanderbilt II, un milionari que també cancel.lar el seu passatge a última hora, segons van publicar els diaris de l'època, a causa d'una premoción d'algú de la seva família, probablement de la seva germana. Tot i així, era massa tard per descarregar el seu equipatge, que va viatjar al Titanic al costat d'un empleat, van morir tots dos a l'enfonsament.

El desenvolupament dels esdeveniments després de salpar des de Queenstown, l'11 d'abril de 1912, sembla confirmar la inexorabilitat de la destinació ja que totes les decisions que es van prendre i totes les circumstàncies que van envoltar el trajecte, van ser una per una conduint a l'embarcació fins a la seva destinació final. Poc abans de la col.lisió, s'havien rebut diversos avisos d'avistaments d'icebergs per la zona que navegava. Un d'ells a les 7:30 de la tarda provinent d'un vaixell proper, l'SS Californian. Tot i això el capità Smith va ordenar potència màxima, 22 nusos, potser pretenia allunyar-se el més ràpid possible del perill?.
Il.lustració de l'enfonsament

A les 10:30, l'SS Californian, havia parat màquines per passar la nit degut a que havia vist un camp de gel. Van tractar d'avisar el Titanic de nou de que estaven aturats però el telegrafista del Titànic li va tallar abans que pogués passar-li l'avís perquè estava ocupat amb comunicacions personals dels passatgers. A les 11:30 el telegrafista del Californian va acabar el seu torn i se'n va anar a dormir. A aquesta mateixa hora dos oficials de l'Californian van intentar fer senyals amb un llum de Morse però no van rebre resposta. Deu minuts després es produïa la fatídica col.lisió.

L'iceberg amb què va topar va ser localitzat per l'guaita Frederick Fleet amb 600 metres de marge, mig quilòmetre, que immediatament va avisar al pont iniciant la maniobra d'evasió. No obstant això el timó que havien instal lat en el Titànic era massa petit com per permetre un viratge ràpid a tanta velocitat i l'oficial al comandament, Murdoch, en veure que no girava prou ràpid, va ordenar marxa enrere per intentar frenar la nau, la qual cosa va ser fatal ja que el timó va perdre pressió de virada. Si el vaixell hagués envestit frontalment l'iceberg potser s'hagués salvat. No obstant això, en el curt viratge, la zona submergida de l'iceberg va colpejar el Titanic en un lateral a les 11:40 de la nit, per sota de la línia de flotació, combo cap a dins cinc dels seus compartiments estancs davanters d'estribord, saltant les rebladures i inundant . En tan sols 10 minuts, el vaixell es va enfonsar 4 metres per la proa i 5 compartiments estancs havien començat a omplir d'aigua, així com la caldera n º 6.

Al principi es va pensar que no hi havia risc però després de 20 preciosos minuts perduts en inspeccions, el dissenyador del vaixell Thomas Andrews va pronosticar que el vaixell s'enfonsaria en unes dues hores davant la sorpresa del capità. El vaixell, considerat insubmergible, no disposava de bots suficients per a tots els seus ocupants, només hi havia places per a 1.100 persones de les 2.300 que integraven el passatge. El seu destí ara també estava segellat.

... El capità crea un escenari de falsa tranquil.litat ... Les dotze ja. El capità, sabedor de la insuficiència de pots, ordena actuar amb cautela perquè no s'estengui el pànic i insisteix tenir enceses de totes totes les calderes 2 i 3, per mantenir en funcionament l'energia elèctrica, amb tots els llums del vaixell encesos, creant un escenari de falsa tranquil.litat. El telegrafista comença a llançar SOS, que són recollits per nombrosos vaixells, el més proper al Carpatia, a unes 58 milles (gairebé 100km) però no pel proper SS Californian, ja que la seva telegrafista s'havia anat a dormir. Tampoc sembla que rebin els senyals lluminoses en Morse. Mentrestant, a les 12:05 el capità ordena anar preparant els pots. A les 12:15 la banda de música del vaixell comença a tocar ragtime al saló de primera, ajudant a mantenir el esceneario de falsa tranquil.litat.

A les 12:20, el capità ordena omplir els pots i posa tot el seu cura a salvar a les dones i nens de 1 ª i 2 ª classe, arriant algunes de les embarcacions a tota pressa i carregades per sota de la seva capacitat. Es arribarien a ocupar només 750 places de les 1.100 disponibles. Pel que sembla, havia vist les llums del SS Californian des del pont i la seva idea era que els bots remasen ràpidament fins a aquest vaixell, van desembarcar als passatgers i tornessin a per més.

El primer pot, el n º 7, és arriat a les 12:27 amb tan sols 12 persones a bord. A les 2:10 es va arriar l'últim pot. La resta del passatge va haver de contemplar com s'allunyaven els pots i els oficials que no havien embarcat, s'afanyaven a noliejar els quatre bots desmuntables que quedaven per a les gairebé 1.600 persones restants. L'aigua arribava gairebé ja fins a la coberta superior. Més o menys a les dues de la mañana va estendre el pànic i alguns homes van intentar assaltar els pots que quedaven sent disparats pels oficials.

A les 2:17 la situació és ja molt dolenta. El capità és vist per última vegada tancant al pont de comandament per enfonsar-se amb el vaixell. La banda deixa de tocar. A la popa es viuen apocalíptiques escenes amb un sacerdot donant l'extrema unció a més de 100 passatgers congregats de tercera. Molts passatgers es llancen per la borda i alguns intenten assolir el pot plegable "A" que havia quedat solt. La xemeneia davantera es desploma.

A les 2:18 els llums parpellegen i s'apaguen. El vaixell està ja tan inclinat que es parteix en dos enfonsant la proa i quedant només la popa, que va agafant de nou la vertical segons es va omplint aigua, durant uns moments flota i després s'enfonsa per sempre, deixant a més de mil d' persones a l'aigua gelada, la temperatura era d'entre -2 º C i -4 º C. Gairebé totes moriria per hipotèrmia en mitja hora.

La sensació de falsa tranquil.litat orquestrada pel capità va fer que no s'estengués el pànic i que les gairebé 1.600 persones que van quedar sense plaça en els pots, no lluitessin per salvar les seves vides fins pràcticament al final. Els llums del vaixell seguien enceses i l'orquestra de Wallace Hartley seguia tocant ragtime fins a 3 minuts abans de l'enfonsament. Potser si s'hagués ordenat llançar a l'aigua qualsevol cosa que flotés, o construir basses, s'haguessin salvat més vides.

No hay comentarios:

Publicar un comentario